
YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla. Vuositeemana vuonna 2023 on Edistänkö rauhaa?.
YK:n kansainvälisellä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolla (World Interfaith Harmony Week) järjestetään yhteisymmärrystä edistäviä tapahtumia.
YK:n yleiskokous hyväksyi lokakuussa 2010 päätöslauselman, joka julisti helmikuun ensimmäisen viikon vuosittain maailmanlaajuisen uskontojen ja katsomusten välisen yhteisymmärryksen viikoksi kaikkien uskontojen ja vakaumusten kesken.
Suomessa Yhteisymmärrysviikkoa on vietetty vuodesta 2011 lähtien. Viikkoa koordinoi Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry.
Löydät tietoa kansainvälisestä viikosta (World Interfaith Harmony Week) täältä.
Jokaisella ihmisellä on katsomus, uskonnollinen tai ei-uskonnollinen tapa ymmärtää maailmaa. Se voi olla tiedostettu tai tiedostamaton, jäsentynyt tai jäsentymätön, jonkin opin mukainen tai siitä eroava.
Uskonto- ja katsomusdialogi voidaan nähdä arkisena vuorovaikutuksena, johon jokainen voi ja jokaisella tulisi olla mahdollisuus osallistua. Katsomusten välisen dialogin tavoitteena on, että katsomuksia ei käytettäisi vihapuheen ja ennakkoluulojen levittämisen välikappaleina.
Yhteisymmärrysviikon tavoitteena on kannustaa tavallisia ihmisiä arjen vuoropuheluun moninaisten maailmankatsomusten, niin uskonnollisten kuin ei-uskonnollisten, kanssa. Vuoropuhelussa on mahdollista löytää toisten kanssa yhteistä arvopohjaa ja yleisinhimillistä perustaa, mikä mahdollistaa yhteistyön esimerkiksi rauhan, oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sekä ympäristön suojelemiseksi.
Tapahtuman järjestämällä tai niihin osallistumalla avaat ovesi dialogille!
YK:n kansainvälisellä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikolla (World Interfaith Harmony Week) järjestetään yhteisymmärrystä edistäviä tapahtumia. Löydät tästä listasta esimerkkejä tulevista tapahtumista ja aktiviteeteista. Seuraathan yhteisymmärrysviikon sosiaalisen median kanavia sekä omia paikallisryhmiäsi kuullaksesi myös muista tapahtumista!
Viikolla tapahtuu!
Maanantai
- Nuoret valtaavat yhteisymmärrysviikon: Yhteisymmärrysviikon avajaiset Medialukiolla. Aloita viikko seuraamalla tallennetta verkossa.
- Zen-valokuvauksen verkkokurssi alkaa (Suomen Buddhalainen Unioni)
- Yhteisymmärrysviikon poliitikkopaneeli: Uskonnonvapaus 100 vuotta – Missä mennään nyt? klo 18-19.15 (USKOT-foorumi, Pasilan kirjaston Kulttuurinen moninaisuus ja kirjastot läntisellä alueella -hanke ja Oodi)
- Vinkki kasvattajille: Tule mukaan Dialogitaitajiin! Vinkkejä ja tehtäviä lapsille ja nuorille kulttuuri- ja katsomusdialogista
Tiistai
- Tutustu uuteen oppaaseen: yhteisymmärrysviikon opas ja videomateriaali evankelis-luterilaisille seurakunnille
- Vinkki kasvattajille: tutustu uuteen Mitä kuuluu? -materiaaliin
- Osallistu yhteisymmärrysviikon somehaasteisiin!
Keskiviikko
- Nuorten aikuisten ”Tää on mun vakaumus” ilta klo 18 (MAP-kirkko, SKY, Adventtikirkko, Haagan ev.-lut. seurakunta)
- Vinkki kasvattajille: Katkaise vihan kierre-videomateriaali
- Dialogi rauhasta: järjestä paikkakunnallasi rauha-teemainen Erätauko-dialogi (ohjeet uudessa seurakunnille suunnatussa oppaassa)
Torstai
- “No uskaltaako tästä edes puhua?” Media, rauha ja oppilaiden maailmankatsomukset -verkkokoulutus 15-16.30
- Joko sinulla on oma Katsomuskaveri? Etsi Katsomuskaveri Kaverisovelluksella!
Perjantai
- Nuoret valtaavat yhteisymmärrysviikon: Yhteisymmärrysviikon podcast-sarja alkaa ensi viikolla!
- Vinkki kasvattajille: luovuus voimavarana Ajak Majokin, Alharith Obaidin (ALHA), Ibrahim Manzan ja Abdirahman Keinaan (MolyBros) sekä Kashmeera Lokugen kanssa
Lauantai
- Vinkki kasvattajille: Kulttuurit ja katsomukset mediassa -materiaali
- Lauantai-illan katsottavaa: ”No uskaltaako tästä edes puhua?” Dialogitaidot ja polarisoitumisen ehkäisy-webinaaritallenne
Sunnuntai
Vuonna 2023 YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikon Suomessa avaa nuorten paneelikeskustelu Helsingin Medialukiolla!
Paneelikeskustelussa eri katsomustaustaiset nuoret kertovat yhteisymmärryksen edistämisestä ja omasta roolista sen edistäjänä. Mukana keskustelemassa Jace Jordan, Shadi Fahandezh, Gurmann Saini ja Emilia Kallioniemi. Paneelin juontaa Sini Al-Fraidawi.
Katso video: https://youtu.be/GTf8h8K2gpU
Kiitos Helsingin medialukio ja tekniikkatimii!
Vuoden 2023 YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan Suomessa teemalla Edistänkö rauhaa?.
Edistänkö rauhaa? –teeman avulla halutaan haastaa meistä jokainen pohtimaan omaa rooliamme rauhanrakentajina. Harva meistä osallistuu valtioiden välisiin rauhanneuvotteluihin, mutta jokainen meistä voi edistää rauhaa arjessamme. Onko oma toimintani rauhaa rakentavaa? Mikä minun roolini voi olla rauhan edistämisessä?
Rauha voidaan tulkita muutamallakin tavalla, kun puhutaan uskontojen ja katsomusten näkökulmasta rauhaan. Rauha voi olla sisäistä rauhaa, joka saavutetaan oman katsomuksen tai uskonnon avulla. Rauha voi olla uskontojen ja katsomusten välistä rauhaa: halua ja valmiutta käydä dialogia katsomus- ja uskontojohtajien tasolla. Halua yhteyteen ja keskusteluun. Rauha voi myös olla ruohonjuuritason toimintaa. Halua rinnakkaiselon sijasta yhteiseloon eli kohtaamista arjessa ja juhlassa, kaikki yhdessä. Tähän haluamme kannustaa ihan kaikkia.
Viikolla järjestetään kymmeniä tapahtumia ympäri Suomen. Pääset tutustumaan tapahtumiin esimerkiksi Yhteisymmärrysviikon Facebook -sivuston ja Instagramin kautta.
Jos haluat itse järjestää tapahtuman, katso vinkkejä viikon viettoon täältä.
Yhteisymmärrysviikon jälkeen palkitaan yhteisymmärrysteko.
Tiedätkö hankkeen, tapahtuman tai teon, joka on edistänyt uskontojen ja katsomusten rakentavaa vuorovaikutusta paikkakunnallasi?
Pienetkin teot lisäävät yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutusta. #yhteisymmärrysteko -kampanjaan voi osallistua kuka vaan: yksityishenkilö, kaveriporukka, päiväkoti, koululuokka tai tapahtuma.
