Katkaise vihan kierre

Väkivalta herättää meissä tunteita ja saatamme kohdistaa kielteisiä tunteitamme muihin. Kuinka tilannetta kannattaa käsitellä lasten ja nuorten kanssa? Video antaa eväitä haastavien tilanteiden käsittelyyn.

Luovuus voimavarana

Luovuus voimavarana -materiaaleissa tutustutaan luovalla alalla toimiviin nuoriin ja siihen, millainen merkitys moninaisuudella ja luovuudella on ollut oman polun löytymiseen. Materiaali koostuu oppaasta, videoista ja julisteesta.

Turvallisemman keskustelun ohjeet

Turvallisemman keskustelun ohjeilla mahdollistamme kaikille mukavan ja arvostavan keskusteluilmapiirin. Nämä ohjeet auttavat sinua pohtimaan rakentavan keskustelun askelia!

Dialogitaitojen maailmamestari

Näin sinustakin voi tulla dialogitaitojen maailmanmestari! Tutustu hauskaan lapsille ja nuorille suunnattuun videomateriaaliin kulttuuri- ja katsomusdialogista.

Askelia katsomusdialogiin

Katsomusdialogin askeleet kuvaavat polkua, joka johtaa rakentavan dialogin hallitsemiseen. Liikumme askelmien välillä eteen- ja taaksepäin eri tilanteissa, eikä polku ole suoraviivainen.

Kulttuurit ja katsomukset mediassa

Kulttuuri- ja katsomustietoiset mediakasvatusmateriaalit tarjoavat monipuolisia harjoituksia uskontoihin, katsomuksiin, kulttuureihin ja arvoihin kohdistuvan disinformaation ja vihapuheen käsittelyyn yläkoulussa ja toisella asteella.

Dialogitaitajat -logo.

Dialogitaitajat

Dialogitaitajat -kampanja auttaa kasvattajia tukemaan lasten ja nuorten dialogitaitoja sekä kulttuurista ja katsomuksellista osaamista materiaalein ja koulutuksin.

Materiaaleja katsomusaineiden opettajille

Opetushallitus on julkaissut verkkosivuillaan kaksi opetussuunnitelmien toimeenpanoa tukevaa materiaalikokonaisuutta: toisen teemana on Kieli-, katsomus- ja kulttuuritietoisuus katsomusaineissa ja toisen teemana on Kulttuuriperintökasvatus katsomusaineissa.

Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa

Jokaisen koulu- tai oppilaitosyhteisön jäsenen tulee tunnistaa kiusaaminen ja sen erilaiset muodot sekä tuntea yhteisön tavat kiusaamistilanteisiin puuttumisessa. Parasta kiusaamisen vastaista työtä on sen ennaltaehkäisy. Varhainen tunnistaminen ja tehokas puuttuminen kiusaamistilanteisiin ehkäisee myöhempiä kiusaamisesta aiheutuvia, usein vakavia psykososiaalisia vaikutuksia.

Ekumeeninen vastuuviikko

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään vuonna 2020 teemalla 'Ihmisoikeuspuolustajat'. Materiaalin avulla pääset perehtymään viikon teemaan.

Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -koulutuskokonaisuus

Moninaisuus ja yhdenvertaisuus on kasvattajien työn tueksi tarkoitettu koulutuskokonaisuus, joka keskittyy muun muassa ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, rasismiin ja siihen puuttumiseen sekä katsomukselliseen moninaisuuteen ja dialogiin.

Hyvä puhe

Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.

Rakentavaa vuorovaikutusta

Rakentavaa vuorovaikutusta on opas kasvattajille demokraattisen osallisuuden vahvistamiseen sekä vihapuheen ja väkivaltaisen radikalismin ennaltaehkäisyyn kouluissa.

Rasismi 24 -lautapeli

Rasismi 24 on lautapeli, jonka tavoite on kannustaa rasismia kokeneet suomalaiset puhumaan kokemuksistaan (suomeksi / på svenska / in English).

Ole rohkea ja reilu

Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Vihapuheesta dialogiin

Planin tuottama Vihapuheesta dialogiin sisältää toiminnallisia, osallistavia menetelmiä, joiden avulla vihapuhetta voi käsitellä nuorten kanssa ja kehittää yhdessä ratkaisuja vihapuheeseen.