TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMINEN

Kaikki ovat tervetulleita järjestämään oman tapahtumansa yhteisymmärrysviikolla. Tältä sivulta löydät esimerkkejä siitä, millaisen tapahtuman voit järjestää sekä tukea oman tapahtuman suunnitteluun. Olemme huomioineet tapahtumavinkeissä Korona-tilanteen.

Korona-tilanne vaikuttaa myös yhteisymmärrysviikon tapahtumien järjestelyihin. Viikkoa koordinoiva Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry järjestää etänä mm. viikon avajaiset, paneelikeskustelun ja koulutuksia sekä julkaisee uutta kasvatusmateriaalia päiväkotien ja koulujen käytöön omissa ryhmissä. Kohtaaminen on tärkeää erityisesti nyt, kun olemme haastavan panepidemian kourissa. Kohdataaan siis yhdessä, mutta turvallisesti ulkona ja etänä! Lisätietoa rajoituksista ja suosituksista löydät Valtioneuvoston sivuilta. Tässä vinkkilistaa erilaisten tapahtumien järjestämiseksi:

Kortteleiden ja kaupunginosien ikkunakampanja: Innosta lähiympäristöäsia juhlimaan yhteisymmärrysviikkoa ikkunakampanjan avulla. Laitan viikon ajaksi ikkunaasi esim. jokin katomuksen symboli tai esine. Voit myös printata ikkunaasi ulospäin näkyväksi vaikkapa yhteisymmärrysviikon logon tai julisteen.

Luontopolku-tapahtumat: Millä teemalla kotikapungissasi voisi järjestää yhteisymmärrysviikon luontopolun? Kokoa joukko eri katsomusten edustajia nauttimaan luonnosta ja pohtikaa yhdessä kuinka eri katsomukset näkevät luonnon merkityksen. Teeman voi olla vaikkapa luonnon pyhyys.

QR-kävely/suunnistus: Jukaisemme pian uuden materiaalin, jonka avulla voit järjestää QR-koodeihin perustuvan kävelyretken tai suunnistuksen. Vie koodit reitin varrelle ja ohjeista osallistujat (ryhmässä tai yksin) kulkemaan valitsemasi reitti. Laita reitin varrelle QR-koodeja, joita voi lukea mobiililaitteen kameralla. Koodi paljastaa tekstin, joka on sitaatti eri katsimusten luontosuhteesta. Voit luoda myös omat tekstisi maksuttomalla QR-koodi työkalulla.

Valokuvakampanja instagramissa: Järjestä valokuvakampanja yhteisymmärrysviikon sanoma tai vuositeema huomioiden. Opastuksena voi olla esim. ”Kerää luonnosta materiaaleja ja hahmottele niistä kokonaisuus, joissa näkyy kunnioitus luontoa kohtaan sekä dialogin ja harmonian teema. Tägää kuvasi tunnisteella #yhteisymmärrysviikko, #yhteisymmärrysteko”

Tutustu pyhiin paikkoihin virtuaalisesti: Järjestäkää yhdessä eri katsomusten kanssa virtuaalikierros erilaisiin pyhiin paikkoihin. Kukin esittelee oman tilansa tai pyhään luontokohteen etänä. Millaiseen dialogiin eri katsomusten pyhiin paikkoihin tutustuminen ohjaa?

ETÄNÄ Elokuvanäytös: Kutsu työyhteisösi näytökseen tai järjestä eri katsomusten edustajille näytös vaikkapa elokuvasta Aatos ja Amine. https://maailmankoulu.fi/aatosjaamine/ Lisää vinkkejä elokuvasta dialogin välineenä: https://www.upf.tv/outreach/

ETÄNÄ Paneeli, seminaari tai keskustelutilaisuus: Paneelit, seminaarit ja keskustelutilaisuudet ovat yhteisymmärrysviikon kestosuosikkeja. Mitkä aiheet ovat juuri nyt pinnalla? Kuka olisi hyvä asiantuntija omalla alueellasi puhumaan vaikkapa viikon teemasta?

ETÄNÄ Koulutus tai luento: Dialogikoulutuksia järjestetään toki ympäri vuoden, mutta yhteisymmärrysviikko tuo lisänäkyvyyttä järjestämällesi koulutukselle tai luennolle. Aiheena voi olla dialogivalmiuksien ohella vaikkapa moninainen ruokakulttuuri, taide tai käsityöt.

Oppitunti, päivänavaus tai leikkihetki: Löydät yhteisymmärrysviikon kasvatusmateriaalit verkosta maksutta: https://dialogikasvatus.fi/yhteisymmarrysviikko/kouluille-ja-paivakodeille/

Lausunto, julkilausuma, mielipidekirjoitus tai puhe: Joskus viestin saa selkeimmin perille tekemällä vaikkapa lausunnon tai mielipidekirjoituksen. Tai voisiko yhteisösi tehdä julistuksen uskonto- ja katsomusdialogin tueksi? Kokoa yhteen eri yhteisöiden toimijoita alueeltasi ja luokaa yhdessä julkilausuma. Esimerkiksi YK kokoaa yhteisymmärrysviikon tukijoiden julkilausumia: https://worldinterfaithharmonyweek.com/letters-of-support/

Kohenna ja korjaa: Joskus dialogityö on tarttumista työkaluihin ja pesurättiin. Onko jokin paikka jonka voitte kunnostaa yhdessä? Onko jonkin yhteisön tila päässyt rapistumaan tai onko jokin pyhä paikka tai jonkin yhteisön tila kokenut vandalismia? Tai haluatteko tuoda yhdessä vehreyttä pyhille paikoille? Talkoot pystyyn turvavälit huomoiden!

ETÄNÄ TAI TURVAVÄLIT HUOMIOIDEN Huomio ympäristö: Kokoa paikalliset katsomustoimijat yhteisen ympäristön suojelun ääreen. Onko jokin paikka tai esim. ilmastonmuutokseen liittyvä teema, jonka kimppuun voisitte yhdessä käydä?

ETÄNÄ TAI TURVAVÄLIT HUOMIOIDEN Musiikki- ja taide-esitykset: Musiikki- ja taidetapahtumat ovat dialogityössä usein käytettyjä foorumeita.

Rauhankävelyt ja -retket: Yhteisymmärrysviikolla kävellään yhdessä rauhan puolesta. Kävelyt voivat esimerkiksi kiertää eri katsomusten pyhiä paikkoja tai kirkkoja/temppeleita/synogagia ja päättyä yhteiseen ateriaan. Yhteisymmärrysviikolla ollaan liikuttu myös bussikyydillä, jos matka tuntuu liian pitkältä käveltäväksi.

ETÄNÄ TAI TURVAVÄLIT HUOMIOIDEN Työskentely yhteisen hyvän eteen: Kokoa alueesi toimijat yhteisen hyvän äärelle. Toteuta yhdessä eri katsomusten edustajien kanssa esimerkiksi roskienkeräys, villasukkien kudontatempaus asunnottomille, viheralueen istutus, talkoot yhteisen puiston korjaamiseksi tai yhteisen tilan maalaamiseksi ja somistamiseksi.

VIRTUAALISESTI TAI TURVAVÄLIT HUOMIOIDEN Avoimet ovet: Yhteisymmärrysviikon klassikko on yhteisöjen avoimet ovet. Kutsu muut tutustumaan yhteisöösi ja sen tiloihin. Voit tarjota pientä purtavaa, järjestää valokuvanäyttelyn tai vaikkapa tarjota hengähdystauon ja juttuseuraa.

Messu, saarna tai muu katsomuksellinen tilaisuus: Nosta uskonto- ja katsomusdialogi teemaksi vaikkapa messussa.

Kolehti tai muu keräys: Löyhtyisikö alueesi katsomuksellisista toimijoista innostusta yhteiskeräykseen vaikkapa kansainväliseen ihmisoikeustyöhön tai luonnonsuojeluprojektiin? Esimerkiksi ekumeenisissa jumalanpalveluksissa kolehtikohde voidaan päättä yhdessä.

TURVAVÄLIT HUOMIOIDEN Aamupala tai kahvit: Yhteisöt ympäri maailman järjestävät yhteisymmärrysviikolla yhteisiä aamiaisia tai muita ruokaan liittyviä tapaamisia. Ne järjestyvät pienellä kustannuksella ja yhteistyöllä. Kenet sinä voisit kutsua mukaan? Millaisia moninaisia yhteisöjä voit kutsua kahville omasta lähiympäristöstäsi? Suomessa yhteisymmärrysviikolla järjestetään mm. kirkkokahveja.

VALTIONEUVOSTON OHJEISTUS HUOMIOIDEN Basaari tai toritapahtuma: Jokaisessa yhteisöstä löytyy luovia ja osaavia toimijoita, jotka voivat innostua laittamaan pystyyn oman basaarin tai toritapahtuman. Olisiko teemana vaikkapa maailman ruokakulttuurien kohtaaminen ostarilla? Ketkä kaikki toimijat saatte mukaan? Pyydä mukaan kotikuntasi eri katsomukset ja monikulttuurisuustoimijat sekä -yhdistykset.

Tarvitsetko neuvoja tai tukea tapahtuman järjestämiseen? Kysy lisää yhteisymmärrysviikon kummeilta!

Minna Saarnivaara / Suomen evankelis-luterilainen kirkko minna.saarnivaara@evl.fi

Katri Jussila / Suomen Kristillinen Ylioppilasliitto
paasihteeri@sky-fks.fi

Matti Turunen / Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n taidetyöryhmä
matti.turunen.82@gmail.com

Melody Karvonen / Suomen bahá’í-yhteisö
melody.karvonen@kolumbus.fi

Esa Ylikoski / Vapaa-ajattelijain liitto ry
esa.k.ylikoski@gmail.com

Irma Peiponen / Suomen humanistiliitto ry irma.peiponen@arabianranta.com

Heidi Zitting / Suomen evankelis-luterilainen kirkko
heidi.zitting@evl.fi

Katariina Krabbe / Lehto – Suomen Luonnonuskontojen yhdistys ry
katariina.krabbe@gmail.com

Ilkka Aura / Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen kirkko
ilkka.aura@ldschurch.org

Irma Rinne / Suomen Buddhalainen Unioni SBU ry
vierimaairma@gmail.com

Kalervo Aromäki / Suomen Adventtikirkko
kalervo.aromaki@adventtikirkko.fi

Katri Kuusikallio / USKOT-foorumi ry
katri.kuusikallio@uskot.fi

Elina Hellqvist / Suomen evankelis-luterilainen kirkko
elina.hellqvist@evl.fi

Alla on esimerkkejä tapahtumista, joita eri tahot ovat järjestäneet yhteisymmärrysviikolla. Näistä voit ottaa vinkkiä oman tapahtuman järjestämiseen!

Lieksan seurakunnan ja Lieksan Tukipisteen yhteistyönä toteutettu yhteisymmärryksen viikko

Hösmärin päiväkodin yhteistyöprojekti

Dialogi Tampereen yliopistokampuksella

LISÄÄ SISÄLTÖÄ TULOSSA SYKSYN 2020 AIKANA!

Toivomme, että teette tapahtumastanne Facebook –tapahtuman (event) ja ilmoitatte siitä Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n sekä Yhteisymmärrysviikon Facebookiin. Voitte myös vaihtoehtoisesti ilmoittaa tapahtumasta osoitteeseen info@kulttuurifoorumi.fi.

Kun viestitte tapahtumastanne sosiaalisessa mediassa voitte käyttää tunnisteita #yhteisymmarrysviikko, #yhteisymmarrysteko ja #puhudialogia.

Teemaviikko ja sen tapahtumat Facebookissa:
https://www.facebook.com/yhteisymmarrysviikko/

Lisätietoja YK:n teemaviikosta: www.worldinterfaithharmonyweek.com