Oppimateriaali peruskouluihin edistämään kieli- ja kulttuuritietoista perusopetusta peruskouluissa.
Teema: Lapsen ja nuoren identiteetin tukeminen
Tässä osiossa on materiaalia lapsen ja nuoren myönteisen identiteettiprosessin tukemiseen. Jokainen lapsi ja nuori tarvitsee samaistumisen kohteita ja tukea tasapainoisen identiteetin rakentumiselle. Ympäristön myönteinen käsitys lapsen tai nuoren taustasta tukee identiteetin myönteistä kehitystä ja osallisuuden kokemusta.

Yhteiset lapsemme ry – Ole rohkea ja reilu
Yhteiset Lapsemme ry on tehnyt opetuksessa käytettävää aineistoa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli
Sukellus saamelaiskulttuuriin -digipeli tutustuttaa nuoret saamelaisuuteen niin historian kuin nykypäivän ilmiöiden ja henkilöiden kautta.

Perus- ja ihmisoikeudet opetus- ja kasvatusalalla: Oikeudellinen ja pedagoginen opas alan opiskelijoille ja asiantuntijoille
Mitä perus- ja ihmisoikeudet tarkoittavat kasvatusinstituutioiden arjessa? Tutustu oikeudelliseen ja pedagogiseen oppaaseen perus- ja ihmisoikeuksista opetus- ja kasvatusalalla. Opas on julkaistu keväällä 2020.

Viikon tarina
Kirkkohallitus tuottaa kerran viikossa ihka uuden, aiemmin julkaisemattoman Viikon tarinan, joka saattelee lapsia kysymysten ja keskustelun pinnoille.

Värinautit: pedagoginen materiaali
Värinautit julkaisevat ilmaista, oppiainerajat ylittävää pedagogista materiaalia, joka sopii käytettäväksi niin kotioloissa kuin luokkahuoneissakin.

Toppbetyg
Varje barn är lika värdefullt. Varje barns rättigheter är värda en tia. UNICEFS Toppbetyg påminner eleverna om varje barns lika värde och fungerar samtidigt som en repetition om vad barnets rättigheter handlar om.

Kympin todistus
Jokainen lapsi on yhtä arvokas. Jokaisen lapsen oikeudet ovat kympin arvoiset. UNICEFin Kympin todistus muistuttaa jokaisen lapsen yhtäläisestä arvosta ja kertaa samalla oppilaille ytimekkäästi, mistä lapsen oikeuksissa on kyse.

Uskonto- ja katsomusdialogilla yhteiskuntarauhaa meillä ja muualla
Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n tekemä opetusmateriaali soveltuu uskonto- ja katsomusdialogitaitojen kehittämiseen yläkouluissa sekä lukioissa. Opettajan opas tarjoaa vinkkejä ja tukea opettajille materiaalin käyttämiseen.

Festkalendern
Har du någonsin varit på Purim-maskerad eller ätit iftar? Vet du hur man firar Diwali och Marie bebådelsedag? Festkalendern är tillgänglig på svenska och finska.

Kulttuurin vuosikello
Kulttuurin vuosikello tarjoaa materiaaleja ja vinkkejä kasvattajille kulttuurisen kestävyyden saavuttamiseksi.

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus
Ota käyttöön kieli- ja kulttuuritietoiset kuvakortit tai tutustu kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen käytänteisiin DivEdin sivuilla.

Aatos ja Amine -elokuva ja työpaja
Käsittele katsomusten moninaisuutta, niiden välistä dialogia, ystävyyttä sekä kuulumista yhteisöön ja yhteiskuntaan Aatos ja Amine -elokuvan ja siihen liittyvän maksuttoman mediakasvatuskokonaisuuden kautta.

Papunet
Papunet tarjoaa materiaalia kommunikoinnin tukemiseen sisältäen muun muassa monipuolisen kuva- ja äänipankin sekä viittomamateriaalin.

Setan materiaali seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta varhaiskasvatukseen
Setan tuottama materiaali varhaiskasvatukseen käsittelee ystävyyttä, sukupuolen moninaisuutta ja intersukupuolisuutta.

Setan materiaali seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta yläkouluikäisille ja toiselle asteelle
Setan tuottama materiaali yläkouluun käsittelee monenlaisia identiteettejä, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta sekä yhdenvertaisuuden ja normien kysymyksiä.

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus
Tasa-arvoinen varhaiskasvatus -sivusto tarjoaa tietoa ja materiaalia, joka tukee tasa-arvon edistämistä varhaiskasvatuksessa.

Globaalikoulu
Planin globaalikoulu on globaalikasvatuksen materiaalikokonaisuus eri ikäisille, joka tarkastelee globaaleja kehityskysymyksiä erityisesti lapsen oikeuksien näkökulmasta.

Lasten sivut
Lasten sivuilla kerrotaan lapsen oikeuksista lapsilähtöisesti. Lapsi pystyy käyttämään tätä etenkin alakoululaisille suunnattua sivustoa myös itsenäisesti.

Saamen kielet ja kulttuurit tutuksi mediakasvatuksen menetelmin
Kuinka mediakasvatus voi tukea saamen kieliin ja kulttuuriin perehtymistä? Ota siitä selvää Mediataitokoulun julkaiseman varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen soveltuvan materiaalin avulla!

Moninaisuus ja yhdenvertaisuus -koulutuskokonaisuus
Moninaisuus ja yhdenvertaisuus on kasvattajien työn tueksi tarkoitettu koulutuskokonaisuus, joka keskittyy muun muassa ennakkoluuloihin ja stereotypioihin, rasismiin ja siihen puuttumiseen sekä katsomukselliseen moninaisuuteen ja dialogiin.

Hyvä puhe
Hyvä puhe -materiaalit lähestyvät identiteetin vahvistamisen ja ihmisoikeuksien edistämisen teemoja taiteen ja positiivisen ”hyvän puheen” keinoin.

Oppimateriaali yläkouluille romanien historiasta
Romanit.fi-sivustolla on tietoa romaneista ja romanikulttuurista sekä valmiita oppimateriaalikokonaisuuksia eri oppiaineisiin yläkoulussa.

Kulttuurisen moninaisuuden päivä 21.5.
Maailmankoulu on koonnut materiaalivinkkejä 21.5. vietettävän kulttuurisen moninaisuuden päivän viettoon päiväkodeissa ja kouluissa.

Rasismi 24 -lautapeli
Rasismi 24 on lautapeli, jonka tavoite on kannustaa rasismia kokeneet suomalaiset puhumaan kokemuksistaan (suomeksi / på svenska / in English).

Ole rohkea ja reilu
Ole rohkea ja reilu -sivuilla on audiovisuaalista opetusmateriaalia sekä pohdinta- ja keskustelutehtäviä eri-ikäisille lapsille ja nuorille.

Kaikkien koulu? -podcast
Kaikkien koulu? -sarjassa kysytään, millainen koulu on toimintaympäristönä vähemmistön silmin, millaisia valta-asetelmia koulu heijastelee, miten erilaiset identiteettien ja sosiaalisen statuksen risteymät vaikuttavat siihen, miten koulu koetaan sekä miten koulua voisi edelleen kehittää.

Yhtä aikaa
Yhtä aikaa on materiaali varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyöhön.

Juhlakalenteri
Juhlakalenterista löydät tietoa moninaisista juhlista ja niiden vietosta niin Suomessa kuin maailmalla. Juhlakalenteriin voit tutustua suomeksi ja ruotsiksi.

Yhteisymmärrysviikko
Yhteisymmärrysviikon sivuilla on oppimateriaalia uskontojen ja katsomusten monilukutaidon sekä kulttuurisen osaamisen vahvistamiseen.